Vergeten vulkaanland

Mount Taranaki

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Belangrijk
Reisschema: New Plymouth
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 469,- p.p. bij 2 personen
Inclusief: o.a. pittige wandeling met gids

Waar de meeste reizigers naar de vulkanen van het Tongariro National Park reizen kies je met deze bouwsteen voor vulkaan Mount Taranaki aan de westkust. Het uitzicht is net zo mooi, maar de plek is ongerepter. Je maakt hier een pittige wandeling van z'n vier uur en rond zonsondergang sta je oog in oog met de berg en schiet je de mooiste foto’s. In tegenstelling tot bij Tongariro kiezen we hier voor begeleiding van een gids. Het vinden van de beste plek voor foto's en de nodige achtergrondinformatie laat je maar al te graag aan een professional over! De komende dagen slaap je in een hip hotel in het centrum van New Plymouth. Een fijn plekje om bij te komen van je Mount Taranaki avontuur.

Overnachten: 2 nachten in modern hotel
Excursies: Mount Taranaki wandeling met gids en vervoer in kleine groep
Transport: vervoer tijdens excursie
Maaltijden: geen, zelf meenemen
Overig: Mogelijk tussen november en maart, minimum 2 personen

- autohuur
- overige excursies
- maaltijden - zorg zelf voor een 'picknick diner'
- fooien

Hou er rekening mee dat de wandeling een pittige is en een goede conditie belangrijk is. Deze wandeling is niet voor iedereen weggelegd. Het is een wandeling waarbij delen langs de berg omhoog gaan en je dus flink klimt. De trip begint bij de parkeerplaats op 500 meter hoogte. De eerste 5 kilometer naar de hut is een steile klim naar 1200 meter over veelal houten traptreden. Dit zal ongeveer 2,5 uur duren. Na een korte rustperiode en toilet stop gaat het eerst nog even omhoog naar 1300 meter en vervolgens juist 100 meter steil naar beneden (duur circa 30 minuten). Je bent dan bij 'Pouakai Tarns', het punt waarop je mooiste foto's maakt van Mount Taranaki. Na ongeveer een uur van foto's nemen en genieten van het uitzicht is het weer 100 meter steil omhoog en vervolgens weer 100 meter steil omlaag naar de hut. Hier een stop voor een 'picknick diner' (zelf meenemen) en natuurlijk napraten over de trip (reken op een uurtje). Tegen de tijd dat je de hut verlaat is het donker en gaat het weer omlaag naar het busje die op de parkeerplaats (op 500 meter) te wachten staat (duur circa 2,5 uur. Een hoofdlamp is dus zeker een aanrader! Je bent dus pas rond middernacht weer terug in het hotel.

Als je deze wandeling boekt dan vragen we je bij boeking een formulier in te vullen waarop je de excursie aanbieder meer inzicht geeft in eventuele medische problemen waarmee rekening gehouden kan worden. Ook wordt gevraagd naar je conditie. Zo'n tien dagen voor de wandeling, je bent dan vaak al in Nieuw-Zeeland, wordt gevraagd hetzelfde formulier nog een keer in te vullen. Er kan namelijk nogal wat wijzigen in de tijd tussen dat je de reis boekt en naar Nieuw-Zeeland gaat. Dit formulier is puur bedoeld voor de excursie aanbieder om in te schatten of deze wandeling haalbaar is voor het reisgezelschap. Ook wordt er zo gekeken welke gids het beste bij de groep past. Het kan zijn dat het de aanbieder beter lijkt om te gaan voor een privé wandeling. Dan is het alleen je eigen gezelschap met de gids. Dan kan er een wandeling op maat samengesteld worden rondom Mount Egmont National Park. Een privé tour is wel duurder. We zullen dit met je bespreken na boeking. Als het formulier niet eerlijk wordt ingevuld en je niet kan met de excursie, dan is er geen terugbetaling van de kosten mogelijk.

Dag 1 – Op naar New Plymouth

Vandaag reis je naar de rustige westkust van Nieuw-Zeeland. Als je vanuit Raglan of Waitomo komt, staat je een bijzondere rit te wachten. Halverwege komt de zee in zicht en geniet je bocht na bocht van ruige stranden met surfers die zich uitleven op de golven. Je eindbestemming is New Plymouth. Een ‘anders dan anders’ stad. Het is er levendig met veel terrasjes, koffiebars, de houten ‘walkway’ langs de kust en natuurlijk Mount Taranaki die boven de stad uittorent. Nog weinig reizigers weten deze regio te vinden en dat maakt een bezoek extra bijzonder. De locals laten nog graag ‘hun’ stad en berg zien en je voelt je dan ook snel welkom.

Je slaapt in een hip hotel in het centrum. Mooi ingericht, goede bedden en gewoon een fijne sfeer. Vanmiddag ontmoet je de gids in het hotel om de wandeling van morgen door te spreken. Wij aten ’s avonds bij het Aziatische tapasrestaurant op de binnenplaats. Slingers met lampjes, groene planten, lange tafels die je deelt; je waant je even in een andere wereld.

Dag 2 Mount Taranaki

Vanmorgen alle tijd om rustig aan te doen want je wordt pas later in de middag opgehaald voor je avontuur bij Mount Taranaki. Een tip voor het ontbijt? Tegenover het hotel ligt Monica’s Eatery en wij hebben hier misschien wel het lekkerste ontbijt ooit op. De komende uren doe je waar je zin in hebt. Langs een van de stranden en kijken naar de surfers, een boek lezen op een van de terrasjes of huur een fiets en ontdek de ‘Coastal Walkway’. Het Puke Ariki museum is ook een aanrader. De buitenkant alleen al is een bezoek waard, maar binnenin tref je allerlei interactieve exposities aan. Zorg dat je eind van de middag weer bij het hotel bent want daar ontmoet je de gids en gaat je avontuur beginnen.

Samen met een aantal andere reizigers brengt hij jullie richting het icoon hier, Mount Taranaki. De soms besneeuwde top komt al snel in zicht. De bekendste wandeling die je hier kunt maken is de Pouakai Crossing. Een 19 kilometer lange trekking over ruig en oneffen terrein. Een beetje zoals de Tongariro Crossing, maar dan nog pittiger en vooral minder toeristisch. Omdat deze wandeling wel erg lang duurt kiezen wij voor een kortere wandeling. Extra leuk is ook dat de wandeling deels tijdens zonsondergang en in het donker plaatsvindt. Je bent in totaal zo’n 6 uur aan het wandelen waarbij het redelijk steil omhoog en omlaag kan gaan. Je start bijvoorbeeld op 500 meter en stijgt naar 1300 meter hoogte. Een goede conditie is essentieel voor deze wandeling. Lees ook de informatie bij het tabblad ‘belangrijk’ bovenaan door. Bij de Pouakai Tarns maak je een stop van een uur en is het tijd de mooiste foto’s te maken. Hier zie je de roze top van de berg in het water weerspiegelen omringt door een lucht van kleur. Daar wordt je wel even stil van. Na zonsondergang wandel je met een hoofdlamp het laatste stuk. Bijzonder om in de verte de Kiwi’s te horen roepen.

 

 

Deze wandeling te pittig?
De wandeling hierboven is zwaar en zeker niet voor iedereen weggelegd. Wat we ook kunnen regelen is een privé excursie. Dezelfde wandeling maar dan met alleen je eigen gezelschap en gids. Een wandeling op maat is ook mogelijk. Dan heb je voor een aantal uur een gids en busje tot je beschikking. Samen met de gids beslis je wat jullie graag willen zien en doen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om 1 of meerdere kortere wandelingen te doen. Ook dan heb je prachtig uitzicht op de vulkaan. Wij vonden een gids wel echt een toegevoegde waarde. Je krijgt zoveel informatie over de geschiedenis van de vulkaan en de flora en fauna. De meerkosten voor de privé wandeling of een wandeling op maat bedraagt circa Euro 200,- per persoon.

Liever zelf op pad?
Ook als je geen lange wandeling wil maken raden we je zeker aan om naar New Plymouth te gaan. Het is een fijne plek waar nog niet zoveel reizigers komen en waar je naast de mooiste wandelingen, nog zoveel meer kan doen. Het Puke Ariki museum is bijvoorbeeld een aanrader of huur een fiets voor een trip langs de parken en kustlijn. Je kan natuurlijk ook op eigen gelegenheid richting het Mount Egmont National Park rijden. Bij het bezoekerscentrum vind je veel informatie over kortere wandelingen etc.

 

Dag 3 – Vertrek uit New Plymouth

Na weer een zelf geregeld ontbijt neem je afscheid van New Plymouth en gaat de reis verder. Op zoek naar een rauwe en pure plek waar natuur, rust en ruimte de boventoon voeren? Kies dan voor ‘Einde(lijk), puur natuur’. Je kunt dan via de bijzondere ‘Forgotten World Highway’ reizen. Als je in noordelijke richting reist dan zijn ‘Glow in de dark’ en Raglan plekken om je reis mee te vervolgen. Reis je in zuidelijke richting dan is Wellington je volgende stop. Hier pak je de ferry naar het Zuidereiland.

Reisspecialist Leonie aan het woord:

In mei 2017 ben ik voor het eerst naar de oostkust van het Noordereiland geweest. Een deel van het land waar de meeste reizigers tijdens een eerste reis geen tijd voor hebben. Mijn tip? Maak er tijd voor! Ik vond Mount Taranaki echt een geweldige plek. Vriendelijke locals, een laidback sfeer, de ligging aan zee en natuurlijk Mount Taranaki. Waar je ook bent, overal zie je de besneeuwde bergtop bovenuit steken. Op deze vulkaan is het een stuk rustiger en loop je bepaalde stukken nog echt alleen met je gids.