Nieuw Zeeland hulpprojectHulpproject in Nieuw-Zeeland

Maori theater voor schoolkinderen

Riksja Nieuw-Zeeland ondersteunt Taki Rua Productions, een rondreizend theater dat optreedt voor schoolkinderen in Nieuw-Zeeland. Het theater is in 1995 opgericht door acteurs, met het doel schoolkinderen in afgelegen gebieden bekend te maken met de oorspronkelijke Nieuw-Zeelandse taal in het theater. Het gezelschap reist het hele land door en treedt op voor kinderen van 4 to 14 jaar. De veelal grappige shows zorgen ervoor dat de kinderen op een speelse manier met de Maori taal bezig zijn. Het gezelschap treedt gedurende het schooljaar veelvuldig op in scholen, musea en recreatiecentra in kleine dorpen en afgelegen gebieden. Voor veel kinderen en leraren is het bijwonen van een Maori voorstelling het culturele hoogtepunt van het schooljaar; zij komen weinig in grote steden en dus in aanraking met theater.

 

hulpproject nieuw zeelandDe Maori taal

Maori (in het Maori: Māori of Te Reo Māori, vaak afgekort als Te Reo) is de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori’s. Het is naast het Engels de officiële taal van Nieuw-Zeeland. Engels is de voertaal en kun je overal gebruiken. Maori dreigde lange tijd uit te sterven, maar maakt de laatste jaren een opleving; er is meer aandacht voor de Maori-taal gekomen. Zo wordt er op scholen door heel Nieuw-Zeeland heen Maori-lessen gegeven, zijn er televisieprogramma’s in het Maori en zijn plaatsnamen omgedoopt in een Maori-naam. Op veel plekken komen Maori bij elkaar om elkaar aloude Maori-tradities, verhalen en de taal aan elkaar door te geven, zodat deze niet verloren gaat. Taki Rua Productions draagt hier door middel van theater aan bij; zij hebben inmiddels al voor 15.000 kinderen opgetreden. Tussen juli en november toeren ze het land door en treden zo’n 80 maal op. Om ervoor te zorgen dat het theatergezelschap hun optredens kan uitbreiden en verdere afgelegen gebieden in Nieuw-Zeeland kan bezoeken, kun je met jouw donatie het theater steunen.

 

Taki Rua theaterTheater voor alle jeugd

Taki Rua heeft verschillende voorstellingen ontwikkeld en passen het type show aan, aan het publiek waar ze voor optreden. Zo geven ze de voorstelling “Te Kumara Reka” aan jonge kinderen. Deze show gaat over het belang van positief denken en er wordt veel samen gedanst en gelachen.
De show “Strange Resting Places” wordt gegeven voor de jonge pubers. Deze voorstelling gaat over een aantal jonge Maori mannen, die in Italië gelegerd waren tijdens de WOII. Er worden persoonlijke verhalen verteld, gezongen in Maori én Italiaans en ook gelachen om de hilarische karakters (zie foto hiernaast).

Voor reizigers die graag het gezelschap willen steunen in het levendig houden van de Te Reo Māori taal, bieden we de mogelijkheid een donatie van 12 euro te doen via het boekingsformulier.