christchurch tram nieuw zeeland

Koloniaal Christchurch

kerk christchurch nieuw zeeland

 

Christchurch

In dit blog vertellen wij van Riksja Nieuw-Zeeland je alles over deze stad en de gevolgen van de aardbeving in 2011. Op het Zuidereiland ligt in de regio Canterbury de stad Christchurch. De grootste stad van het eiland. Deze plaats is een van oorsprong Engelse koloniale stad, wat nog heel goed te zien is aan de bouwstijl van de huizen en de Engelse straatnamen als Oxford Terrace en New Regent’s Street, de Victoriaanse huizen en de nette aangelegde tuinen en parken. De stad is vooral beroemd om de botanische tuinen die langs de Avon rivier liggen. Hier kun je een heerlijke, romantische wandeling maken of  een roeiboot huren en lekker gaan varen over de rivier, die dwars door de stad loopt. Het is dus zeker de moeite waard om een nacht in Christchurch te blijven.

 

 

Gevolgen van de aardbevingen

De gevolgen van de aardbevingen zijn namelijk nog steeds zichtbaar. Er wordt hard gewerkt in het centrum, maar het herstel gaat langzaam. In het centrum zie je dan ook nog steeds beschadigde gebouwen. Zoals de beroemde maar zwaar beschadigde Christchurch Cathedral aan Cathedral Square. Na lang discussiëren is er in 2017 besloten de kerk te restaureren en dat duurt lang. De kerk zelf is dan ook nog niet te bezoeken, maar wel de locatie. Er wordt veel samen gewerkt met kunstenaars en architecten die van Christchurch weer een bloeiende stad moeten maken met een nieuw centrum. Dat zorgt ook voor leuke en kunstzinnige initiatieven.

 

Niet te missen

Vlakbij de Botanische tuinen staat het Canterbury Museum. Hier vind je veel wetenswaardigheden over het begin van de kolonisatie en de Maori’s. Ook het Arts & Craft Centre tegenover het Canterbury museum is een bezoekje waard. Alles op gebied van kunst en cultuur is hier te bewonderen. Toegang tot alle musea in Christchurch is gratis. Zeker ook een bezoekje waard is het Southern Encounter Aquarium midden in het centrum op het Christchurch’s Cathedral Square. Hier kun je alle maritieme schatten bewonderen die het Zuidereiland rijk is. Ontdek hier de bekende meren en rivieren, een echte waterval en een gloeiwormengrot. Haaien en morenen worden dagelijks gevoerd.

Tot 1954 behoorde de tram tot het stadsbeeld van Christchurch. Ooit werd de tram geïntroduceerd als een voertuig dat werd voortgetrokken door paarden en was het een geliefd vervoermiddel. Later, in 1905 werd deze tram vervangen door een elektrische tram, die vandaag de dag weer wordt gebruikt. De tram volgt een 2,5 km lange route door de binnenstad, langs veel attracties zoals het Canterbury Museum en de kathedraal. Het handigst is een dagkaart te nemen zodat je op- en uit kunt stappen waar en wanneer je dat maar wit.

Overige tips en bezienswaardigheden in Christchurch:

In de omgeving van Christchurch is veel te zien. Erg leuk om naar toe te gaan is het International Antartic Centre over de expedities naar Antarctica. Bijna alle medewerkers hier hebben aan een expeditie deelgenomen en staan klaar om antwoord te geven op al je vragen. Leer hier meer over het leven op de Zuidpool, voel de ijzige temperaturen en maak mee hoe mensen te werk gaan tijdens expedities en welke gevaren ze tegenkomen.

christchurch tram nieuw zeelandOok een aanrader is Air Force Museum. Hier kun je de hele vluchtgeschiedenis van Nieuw-Zeeland opnieuw beleven. Air Force Museum is gevestigd op de oude RNZAF basis in Wigram, een van de eerste luchtmachtbasissen van Nieuw-Zeeland. Er staan 28 verschillende antieke gevechtsvliegtuigen en er is een apart gedeelte over de tweede Wereld Oorlog. Ook worden er films gedraaid over het ontstaan van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht. Vanuit Christchurch is het ongeveer 1,5 uur rijden naar de Banks Peninsula. Een vulkanisch schiereiland. Hier maak je mooie wandelingen met uitzichten over de kliffen en zee. Het ‘Franse’ dorpje Akaroa is het hart van het schiereiland. Je vindt er Rue’s, pastelkleurige huizen en eet er verse croissants. Je kunt in de baai een tour boeken waarbij je kunt zwemmen met de kleine Hector dolfijnen. Onze bouwsteen ‘Picknick op de Banks’ combineert een bezoek aan Akaroa en Christchurch.

Benieuwd naar meer steden in Nieuw-Zeeland? Neem dan ook even een kijkje op de blog van Auckland, Wellington of Queenstown!

Bekijk ook eens...

Picknick op de Banks

Welke optie wil je aanvragen?

Picknick op de Banks
Special Stay bouwsteen - met luxe Bed&Breakfast in Akaroa
TranzAlpine dagexcursie naar Arthurs Pass
x
+

Lees ook...