De dans van de Maori’s: Haka

De maand juli staat in teken van muziek bij Riksja Travel. Dat geeft ons de kans om je meer te vertellen over de dans van de Maori’s: de haka. Je hebt deze wellicht wel eens gezien tijdens een wedstrijd van de All Blacks, het rugbyteam van Nieuw-Zeeland.

De haka is echter niet ontstaan door deze sport, maar gaat al een stuk verder terug. Het is een ceremoniële dans van de Maoristammen. Niet alleen in Nieuw-Zeeland is deze dans traditie, ook in Fiji en Samoa kennen ze de haka. De dans wordt tegenwoordig nog regelmatig uitgevoerd tijdens festiviteiten, zoals bij een bruiloft of een rugbywedstrijd. De dans is eigenlijk ontstaan toen de Maori-leider Te Rauparaha in 1820 op de vlucht was voor een vijandige stam. Hij riep tijdens het vlucht de woorden: “Ka mate, ka mate!”, wat “Ik sterf, ik sterf!”betekent. Te Rauparaha kwam uiteindelijk in veiligheid doordat een bevriende stam hem verstopte. Daarna riep hij: “Ka ora, ka ora!”, wat “Ik leef, ik leef!” betekent. Dit zijn ook de eerste zinnen in de bekendste haka. De Ka Mata wordt nog geregeld uitgevoerd door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam.

Met de haka riepen de Maoristammen vroeger goden op om de Maori-stammen kracht te geven. Op deze manier maakten ze zich klaar voor de strijd en wilden ze de tegenstander afschrikken. Dat afschrikken lukt wel, als je het mij vraagt. Tijdens de dans brullen de Maori’s allerlei kreten, steken zij hun tong uit en zijn de ogen ver uit elkaar gesperd. In het filmpje hierboven zie je hoe deze dans wordt uitgevoerd. Dan snap je vast wel wat ik bedoel!

Bekijk ook eens...

Welke optie wil je aanvragen?

Maori Forest Trail
Special Stay - boetiek hotel Rotorua
Hobbiton Movie Set Tour
x
+

Lees ook...