Vijf must-do’s in Mount Cook

Mount Cook is toch wel een van mijn favoriete plekken in Nieuw-Zeeland. De weg er naartoe, de machtige en vaak besneeuwde bergtoppen en de azuurblauwe meren hebben grote indruk gemaakt. Het is wederom een uniek landschap zoals die in Nieuw-Zeeland achter elkaar worden afgespeeld als in een film. Het is een uniek nationaal park en ik raad je aan deze plek zeker niet over te slaan tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland. In dit blog neem ik je graag mee naar deze bijzondere plek en vertel ik wat je hier kan doen.

Het begint dus al met de rit naar Aoraki/Mount Cook National Park. Of je nu vanuit het zuiden komt of vanuit het westen, je komt hoe dan ook langs een of meerdere spectaculaire meren. Lake Ohau of Lake Tekapo en sowieso Lake Pukaki. De meren hebben een bijzonder blauwe kleur door het smeltwater uit de bergen. De glinsterende meren met op de achtergrond de besneeuwde bergen maken de autorit een belevenis.

Vanaf Lake Pukaki is het nog 50 kilometer naar Mount Cook Village. Een dorpje van niks, maar daar gaat het dan ook niet om. Je komt hier voor de natuur. Mount Cook Village heeft trouwens geen supermarkt. Als je aan het kamperen bent maar ook als je in een hotel slaapt, is het aan te raden in Twizel wat inkopen te doen.

 

Vijf ‘must-do’ activiteiten bij Mount Cook

Er is van alles te doen tijdens een bezoek aan Aoraki/Mount Cook National Park. Hieronder zes activiteiten die zorgen voor een onvergetelijke Mount Cook ervaring.

1. Boottocht over het Mount Cook gletsjermeer

Een gave excursie vanuit Mount Cook Village is de ‘Glacier Explorer’. Hierbij vaar je in een 15-persoons rubberboot over het spiegelgladde ‘Lake Tasman’. Om je heen niets dan bergen, drijvende ijsschotsen en gletsjerwanden die hoog boven de waterspiegel uitsteken. De gids vertelt je alles over het ontstaan van de gletsjer en het meer. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je zo dichtbij ijsschotsen kan varen. Tijdens mijn Nieuw-Zeeland rondreis heb ik deze boottocht dan ook gedaan. Kijk ook eens bij de bouwsteen ‘Varen over ijsmeren’.

 

2. Mount Cook Hooker Valley Track

Vanuit Mount Cook Village zijn allerlei langere en kortere wandelingen te maken. Ik ben zelf eerst even bij het bezoekerscentrum langs geweest. Hier werken mensen met een enorme kennis van de omgeving en mijn ervaring is dat ze graag tips geven. Ook haal je er routes voor de wandelingen bij Mount Cook. Zelf koos ik voor de Hooker Valley Track. Een wandeling van 10 kilometer (circa 3 uur) langs gletsjermeren, valleien, rivieren en over hangbruggen. De Hooker Valley Track wordt dan ook gezien als een van de mooiste dagwandelingen tijdens je Nieuw-Zeeland rondreis. Daar ben ik het zeker mee eens! Het eindpunt, of eigenlijk omkeerpunt, is bij ‘Hooker Lake’, waar je het mooiste uitzicht hebt op de 3.724 meter hoge Mount Cook.

 

3. Lunch op de patio bij het Hermitage hotel

Als deze wandeling wat teveel van het goede is, maar je toch van het uitzicht wil genieten, dan is een bezoek aan het Hermitage Hotel een aanrader. Het is misschien wel het bekendste hotel van Nieuw-Zeeland vanwege de historie (gebouwd in 1884 en meerdere keren herbouwd) en de locatie. Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op de bergtoppen. De ideale plek voor een lunch of, in mijn geval, een drankje na de Hooker Valley Track.

4. Sir Edmund Hillary Alpine Center

In het Hermitage Hotel vind je ook ‘The Sir Edmund Hillary Alpine Centre’. Het centrum is een museum en bioscoop in een. Het laat de geschiedenis zien van bergbeklimmen in Nieuw-Zeeland en specifiek van Sir Edmund Hillary. Hij beklom als eerste Mount Cook en beklom later ook Mount Everest. Er worden verschillende 2D en 3D films afgespeeld en natuurlijk zie je veel foto’s en memorabilia in het museum.

5. Mount Cook vanuit de lucht

Mount Cook vanaf de grond bekijken is  een ervaring die je nog lang zal bijblijven. Zelf heb ik Mount Cook ook nog vanuit de lucht gespot en dat was toch wel de ultieme beleving. Vanuit het dorpje regel je gemakkelijk een trip per helikopter. Wel erg weersafhankelijk dus een verblijf van meerdere nachten is handig. Zelf koos ik voor zweefvliegen. Vanuit de koepel van het zweefvliegtuig heb je een indrukwekkend uitzicht over de besneeuwde bergtoppen, meren en valleien. Tijdens de vlucht is het bijna doodstil, het enige geluid is het suizen van de wind. Geen afleiding van het uitzicht op de wereld onder je.