Nieuw-Zeeland in het laagseizoen

Vaak krijgen wij de vraag wat de beste reisperiode voor Nieuw-Zeeland is. Zoals je misschien weet, zijn de seizoenen in Nieuw-Zeeland omgekeerd aan die in Nederland. Wanneer het bij ons winter is, is het aan de andere kant van de wereld zomer. Het klimaat in Nieuw-Zeeland komt redelijk overeen met Nederland. De winters zijn vaak niet heel koud, de zomers niet heel warm. Veel reizigers gaan in de maanden december t/m februari op pad, terwijl juist het laagseizoen in Nieuw-Zeeland een goede reisperiode is.

Najaar in Nieuw-Zeeland

Collega Leonie en ik zijn net terug van een reis door Nieuw-Zeeland in het laagseizoen. April/mei dus. En wat zijn we enthousiast over deze reisperiode! Het grootste voordeel: de rust. Je bent op veel plekken vrijwel de enige toerist, de wegen zijn nog rustiger en bij bezienswaardigheden heb je geen hordes toeristen voor je neus staan. De temperaturen zijn wat lager dan in de zomer, maar ook dan ben je niet verzekerd van de warmte is onze eigen ervaring. Tijdens onze reis op het Noordereiland lag de temperatuur ’s ochtends vaak rond de 11 graden Celsius. Dit liep gedurende de dag op tot 16-20 graden. Prima om iets te ondernemen. De regio rond de Bay of Islands heeft de hoogste temperaturen. Ook is het klimaat in het najaar vaak behoorlijk stabiel. Op het Zuidereiland kun je iets lagere temperaturen verwachten. Reken op een maximum van 15 graden in Wanaka.

Naast de rust op de wegen en bij toeristische plekken zijn ook de plekken waar je slaapt rustiger. Eigenaren van de kleinschalige accommodaties waar we mee samenwerken, zijn maar wat geïnteresseerd in je en vinden het leuk een praatje te maken. Zo kom je echt in contact met de locals. Niets moet uiteraard. Tenslotte hebben de bomen in het laagseizoen in Nieuw-Zeeland, en dan heb ik het over het najaar, prachtige rode en gele kleuren. De bladeren zaten begin mei nog grotendeels aan de bomen vast en het kleurenspektakel zorgde bij ons voor veel oh’s en ah’s.

 

Wat neem je mee?

Zeker als je in het laagseizoen naar Nieuw-Zeeland gaat, kan het ’s ochtends en ’s avonds frisser zijn. Zorg daarom voor een goed windjack. Een dikke winterjas is eigenlijk alleen in de echte wintermaanden noodzakelijk, of als je langere tijd op het Zuidereiland blijft. Verder blijft ons advies: laagjeskleding! Verschillende lagen houden je warm en je kunt een laagje afpellen als een ui als het toch te warm is. Ter plaatse kun je eventueel kleding van Merino-wol kopen; dit houdt je zeker warm. Wandelschoenen zijn toch ook vaak wel prettig om mee te hebben, omdat de grond in de ochtend vaak nog wat vochtig kan zijn. Je voeten blijven dan lekker droog.

Zoals je merkt, zijn wij enthousiast over Nieuw-Zeeland in het laagseizoen. Ook de maanden september en oktober zijn gunstig, omdat het dan minder druk is in het land. Wel is het klimaat dan iets minder stabiel en kun je meer wind en regen verwachten dan in april/mei. Nieuw-Zeeland is dus een land je vrijwel het hele jaar goed kunt bezoeken, mits je de juiste verwachtingen hebt en niet op zoek bent naar een warme zonbestemming.

Bekijk ook eens...

Nieuw Zeeland reis Noordereiland

Welke optie wil je aanvragen?

Woudreuzen en eilanden
Special Stay - boetiek in hotel in Russell
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Watervallen en fjorden
Te Anau met Doubtful Sound Overnight Cruise
x
+

Lees ook...