nieuw zeeland auto

Nieuw-Zeeland per camper of huurauto?

De keuze is gemaakt, je gaat naar Nieuw-Zeeland op reis. Nu is de nog de vraag hoe je dan gaat rondreizen. Kies je voor een reis met huurauto en accommodaties of liever met een camper. Allebei de manieren zijn bijzonder kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Een auto en camper hebben allebei zo hun eigen voordelen en nadelen. In dit blog vertel ik je er meer over.

camper of huurauto Nieuw-ZeelandCamper:
Zelf heb ik in 2011 het Zuidereiland ontdekt met een camper en wat een belevenis was dat! Erg leuk om, ter plaatse, je route uit te stippelen. Onderweg stoppen op een mooi punt en een broodje smeren. Bij slecht weer lekker in de camper kruipen en luisteren naar de regen op het dak. De keuze qua campings is super; van grote commerciële campings met veel faciliteiten tot de mooiste plekjes op de campings van de Department of Conservation. Hoe gaaf om ’s ochtends middenin de natuur wakker te worden en  te genieten van een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt.  Toch ben ik na deze reis tot de conclusie gekomen dat er ook wel nadelen zijn aan het reizen per camper. Zo zijn er best veel zaken om aan te denken. Zoals het vuile water lozen, schoon water tappen, gasfles in de gaten houden. Verder natuurlijk je route uitstippelen en toch even bellen naar de gewenste camping of er een plekje vrij is. Dat is trouwens in het hoogseizoen nog niet zo makkelijk en zal je verder vooruit moeten plannen. Verder beleef je een aantal plekken toch wel het beste door een excursie. Ik vond het niet handig om laat in de middag nog achter een excursie aan te moeten voor de volgende dag. Of te wel, het was vaak al knap laat in de avond voordat we eindelijk aan een wijntje voor de camper zaten. Dat wil zeggen, als het weer mee zit en je buiten kan zitten.

Huurauto
Camper of huurauto Nieuw-ZeelandHet Noordereiland heb ik nu twee keer met een huurauto mogen ervaren. Wat ik hier fijn aan vond is toch wel dat er veel geregeld is en het voor mij meer als vakantie voelde. De accommodaties waren geboekt en we hoefden alleen maar na te denken op welke gave plekken we onderweg zouden stoppen. Ook de belangrijkste excursies hebben we vooraf geboekt en dat gaf rust. Na het inchecken alleen nog even boodschappen doen of een restaurant uitzoeken. De accommodaties zelf zijn ook bijzonder. Bij Riksja Nieuw-Zeeland hebben we gekozen voor zoveel mogelijk kleinschalige en bijzondere plekjes. Van knus Bed&Breakfast tot schapenboerderij en van goed gelegen motel tot sfeervolle lodge. We zijn er zelf geweest en kennen de omgeving goed en ook de eigenaren. Zij zijn immers de mensen die je verblijf onvergetelijk maken. Stuk voor stuk zijn het trotse ‘Kiwi’s’ die je graag van allerlei tips voorzien. Bij een groot deel van de accommodaties heb je een eigen keukentje of een gemeenschappelijke keuken. Hierdoor hoef je dus zeker niet steeds uiteten te gaan. Ook een ontbijt regel je zo makkelijk. Wat ik minder prettig vond aan de reis per huurauto is dat je toch wel echt minder vrijheid hebt. Niet erg als je strak in je planning zit, maar als je langer de tijd hebt dan is dit soms jammer.

huurauto nieuw zeelandEn de kosten?
Ook dat is iets om goed naar te kijken. Een camper lijkt op de eerste plaats altijd een voordelige optie. Toch is dat onderaan de streep vaak niet het geval. Zo zijn de kosten voor de verzekering van de camper en de kosten voor de campings uiteindelijk hoog. In een eerder blog heb ik uitgebreid geschreven over waar je qua kosten rekening mee moet houden als je zou kiezen voor een reis met huurauto en accommodatie of een camper.

Ik hoop dat ik je de keuze niet moeilijker hebt gemaakt. Mijn advies is samengevat als volgt. Allereerst is het belangrijk om te kijken wat voor manier van reizen je zelf denkt dat het beste bij je past. Daarnaast zou ik kijken hoe lang je op reis gaat. Als je langer dan vijf weken de tijd hebt, dan is er ter plaatse echt tijd om keuzes te maken in je route en kan een camper fijn zijn. Tot slot is het handig te kijken in welke seizoen je op reis gaat. Zeker tussen eind december en eind januari (als de Nieuw-Zeelanders en Australiërs vakantie hebben) is het niet altijd makkelijk om een beschikbare camping plaats te vinden. Wild kamperen is op niet veel plaatsen toegestaan.

Kijk voor meer informatie over campers op de camper pagina. Onze rondreizen met de huurauto vind je hier terug.