Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Nieuw Zeeland klimaat tongariroKlimaat in Nieuw-Zeeland

   Wanneer je je Nieuw-Zeeland reis aan het plannen bent, is het wel zo fijn om te weten wat voor temperaturen je kan verwachten tijdens je rondreis. Niets is ten slotte zo veranderlijk als het weer (heb je trouwens nog geen reis geboekt, kijk dan eens bij onze Nieuw-Zeeland-rondreizen).

   Net als in ons kikkerlandje zijn er in Nieuw-Zeeland verschillende seizoenen. Doordat Nieuw-Zeeland op het Zuidelijk halfrond ligt, lopen de seizoenen precies het tegenovergestelde als in Nederland. Het is zomer van november tot en met maart en winter van juni tot en met september. De beste periode om Nieuw-Zeeland te bezoeken is daarom de zomer, vanwege de aangename temperaturen.

   Bij het plannen van je Nieuw-Zeeland reis kun je kiezen uit de verschillende bouwstenen. Dit zijn individuele reisprogramma’s van 2-5 dagen waarmee je zelf je reis kunt samenstellen. Deze bouwstenen zijn opgedeeld in verschillende thema’s die geografisch zijn ingedeeld. Zo kun je kiezen voor bouwstenen op het Noordereiland en bouwstenen op het Zuidereiland. Voor een relaxte afsluiting aan een parelwit strand kies je voor een Fiji bouwsteen. Doordat Nieuw-Zeeland een mild klimaat kent, is het land het hele jaar door geschikt als vakantiebestemming. Toch kan het weer wisselvallig zijn en zegt men weleens dat er vier seizoenen in een dag kunnen zitten. De meeste reizigers kiezen daarom voor een Nieuw-Zeeland reis in de zomer; tussen november en maart. Wanneer je wat meer wilt weten over je Nieuw-Zeeland reis, dan kun je contact met ons opnemen.

    

   queenstown strand nieuw zeelandVan warm naar koud

   Een ander gevolg van de ligging van Nieuw-Zeeland op het Zuidelijk halfrond is dat wanneer je verder naar het zuiden reist, het steeds koeler wordt. De gemiddelde temperatuur ligt op het Noordereiland net wat hoger dan op het Zuidereiland. Toch zijn de zomers van het Zuidereiland overdag gemiddeld warmer dan de vochtige zomers van het Noordereiland. Op het Noordereiland start je vaak in Auckland. Het gebied ten zuiden van Auckland heeft een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn vaak warm en de winters zijn zacht met af en toe lichte vorst. Het noorden van Nieuw-Zeeland (bijvoorbeeld de Bay of Islands) is subtropisch. Aangekomen in het noorden van het Zuidereiland, zie je grote groene varens en palmen (Abel Tasman park en de Marlborough Sounds). In het westen van het Zuidereiland regent het meer dan in het oosten, dit komt door de ligging van het gebergte (de Zuidelijke Alpen). In het oosten is het droger en vind je hier minder groen; perfect voor de wijnbouw en schapenfokkerijen.

    

   tongariro nieuw zeelandBikini of skipak?

   Het weer in Nieuw-Zeeland is veranderlijk; je kunt ’s morgens in de sneeuw lopen en ’s middags in je shirtje op een terras zitten. Het is dan ook raadzaam veel ‘laagjeskleding’ mee te nemen; kleding die je makkelijk over elkaar heen kunt aantrekken: een lange en een korte broek, een t-shirt en een trui, slippers en stevige schoenen en ook een windjack kan in de hoger gelegen gebieden erg handig zijn. Dankzij de hoge, met eeuwige sneeuw bedekte toppen van de Zuidelijk Alpen kun je in Nieuw-Zeeland prima de latten onder binden (in de zomer beperkt). Je zal er misschien niet meteen aan denken, maar Nieuw-Zeeland is met name in de winter een prima skigebied. Ook is de winter erg geschikt voor culturele tochten en kun je er goed wandelen en fietsen. In de zomer (onze winter) is het een stuk warmer en kun je zee kanoën, zwemmen met dolfijnen en hiken in de bergen.

    

   Onderstaande tabel geeft de gemiddelde temperaturen in Nieuw-Zeeland weer en is handig voor het samenstellen van je kofferinhoud:

   Region Jan Feb Mar Apr May Jun
   Auckland
   22
   22
   19
   17
   15
   14
   Wellington
   20
   20
   19
   17
   14
   12
   Christchurch
   21
   20
   17
   13
   11
   10
   Queenstown
   21
   21
   19
   16
   11
   8
   Dunedni
   19
   19
   17
   12
   10
   9
   Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
   Auckland
   13
   15
   16
   17
   19
   21
   Wellington
   11
   12
   14
   16
   17
   20
   Christchurch
   10
   12
   14
   16
   19
   21
   Queenstown
   7
   10
   13
   15
   18
   20
   Dunedni
   8
   11
   13
   15
   18
   19

   Betekenis van de symbolen

   zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan

   fiji strand nieuw zeeland

   Afsluiten op Fiji

   Als je je Nieuw-Zeeland reis op Fiji af wil sluiten, dan is de beste tijd om dit te doen van mei tot oktober. In deze maanden heb je de minste kans op regen en de temperatuur ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius. In de overige maanden ligt de temperatuur iets hoger (tussen 20 en 30 graden Celsius) maar bestaat er een kans op een bui. Vooral aan de noordoostzijde van het hoofdeiland Viti Levu valt in deze overige maanden veel regen. Ook aan de zuidwestzijde en op de overige eilanden is de luchtvochtigheid in deze maanden hoger, maar door een zacht briesje dat over het eiland waait is het erg aangenaam. Houd er rekening mee dat als je in de Fiji zomer reist (mei tot oktober) er een harde wind kan waaien. Van november tot april kunnen er cyclonen voorkomen; let in deze periode even op de lokale weerberichten. Kijk voor mogelijkheden om je reis naar Fiji in te vullen bij onze Fiji bouwstenen. Heb je vragen over je reis of reisperiode neem dan contact op met onze reisspecialisten.
   Klik hier om terug te gaan naar de algemene informatie pagina.