paspoort stempel nieuw zeeland

Nieuw Zeeland visum Paspoort en visum

Europeanen die korter dan drie maanden in Nieuw-Zeeland verblijven hebben een elektronisch visum nodig (vanaf 1 oktober 2019) voor hun reis. Wie langer dan drie maanden op vakantie wil gaan naar Nieuw-Zeeland, kan zijn toeristenvisum (dit is de stempel die je ontvangt bij aankomst in het land) voor nog eens drie maanden laten verlengen.

Wil je langer dan zes maanden in Nieuw-Zeeland verblijven, dan kun je inlichtingen inwinnen bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Nederland: New Zealand Embassy, Eisenhowerlaan 77N, 2517 KK, Den Haag, tel. (070) 3469324.

Voor Nieuw-Zeeland wordt vanaf 1 oktober 2019 een elektronisch visum (ETA) verplicht. Zonder het elektronisch visum kun je, vanaf deze datum, niet inchecken voor je vluchten naar Nieuw-Zeeland en kom je het land niet in. De makkelijkste manier om het elektronisch visum te regelen is via een app. De app heet NZeTA en kun je via de Google Play Store en Apple Store downloaden op je mobiele telefoon. Het enige wat je nodig hebt is je paspoort, een creditcard en e-mailadres. Je paspoort en creditcard scan je in de app en op deze manier vraag je het visum aan. De kosten via de app bedragen NZ$ 9,- per elektronisch visum. Je kunt het elektronisch visum ook online aanvragen via de volgende website (https://nzeta.immigration.govt.nz/). De kosten bedragen via de website NZ$ 12,- per elektronisch visum. Scrol op de pagina wat omlaag naar ‘Request your NZeTA’ en volg de stappen.

Tip: in het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor. Wel is het mogelijk dat het documentnummer het cijfer “0” (nul) bevat.

Het visum is 2 jaar geldig en je kunt er meerdere keren mee naar Nieuw-Zeeland. Tegelijkertijd betaal je tijdens dit proces de ‘International Visitor Conservation and Tourism Levy’ (IVL) a NZ$ 35,- per persoon. De IVL wordt gebruikt om de toeristische faciliteiten in Nieuw-Zeeland te onderhouden. Het geld komt bijvoorbeeld ten goede aan het onderhoud van de parkeerplaatsen, bewegwijzering etc in de nationale parken.

Het kan 72 uur duren voordat het ETA wordt goedgekeurd. We raden je aan om het ETA ruim voor vertrek in orde te maken. Hou er wel rekening mee dat je het ETA aanvraagt met het paspoort waarmee je op reis gaat. Dus als je nog een nieuw paspoort moet aanvragen voor vertrek; vraag het ETA dan met je nieuwe paspoort aan. Voor onze Belgische reizigers; met paspoort bedoelen we ‘internationale reispas’.

Heb je trouwens je Nieuw-Zeeland-reis nog niet geboekt? Neem eens een kijkje bij onze Nieuw-Zeeland rondreizen, die je altijd nog kunt aanpassen zoals jij dat wil.

Heb je al wel je reis geboekt? Om het land in te mogen, moet je daarnaast een geldig retourticket kunnen tonen. Het paspoort moet drie maanden tot na de geplande terugreis nog geldig zijn. Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

Als je een stopover hebt in Azië of de Pacific moet je paspoort na terugkomst vaak nog 6 maanden geldig zijn.

Als je een tussenstop of stopover maakt in de Verenigde Staten van Amerika geldt het volgende. Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken indien je naar, via of terug van de Verenigde Staten reist. Kijk voor up-to-date informatie over de huidige regelingen en voorwaarden op de website van de Amerikaanse ambassade.

Als je naar of via de USA reist, dan dien je voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de website van ESTA. Het invullen duurt ongeveer een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal 2 weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver word je geweigerd op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

Als gevolg van een recente wijziging, kunnen reizigers die sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest niet langer een ESTA aanvragen. Ook reizigers met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA.  Is dit voor jou van toepassing dan dien je een regulier visum aan te vragen via het Amerikaanse consulaat.

 

nieuw zeeland dollarsGeldzaken en douane

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse Dollar. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de NZ Dollar eens te bekijken, omdat de wisselkoers vaak aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hierbij helpen.

Pinnen

In Nieuw-Zeeland kun je bij banken, luchthavens en supermarkten geld uit de muur halen als er een Cirrus of Maestro logo op je bankpas staat. De prijs die je voor het pinnen betaalt, wil per bank nogal eens verschillen. In winkels en restaurants is het niet altijd mogelijk om met de pin te betalen.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Creditcard

Het meenemen van een creditcard is verplicht bij het huren van een auto of camper. Bewaar hem tijdens de reis gescheiden van andere betaalmiddelen. In geval van verlies van deze betaalmiddelen kun je altijd terugvallen op je creditcard. In kleinere winkels en restaurants is het soms niet mogelijk om met je creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Bijna alle creditcards worden geaccepteerd, zoals Visa en Master Card.

 

nieuw zeeland pinnenTraveller cheques

Deze zijn niet nodig tijdens je reis door Nieuw-Zeeland, omdat je overal geld kunt pinnen. Traveller cheques zijn dan wel verzekerd, maar in de tijd die je nodig hebt ze bij een bank in te wisselen voor cash (en je hebt altijd nét een bank nodig in het weekend, op een nationale feestdag of tijdens de lunchpauze…) heb je al 3x gepind.

Douane informatie

Bij de douane wordt streng gecontroleerd. Het is verboden bepaald voedsel in te voeren en ook worden bergschoenen etc gecontroleerd op grondresten. De Nieuw-Zeelandse regering is namelijk bang dat de natuur wordt aangetast. Speciaal getrainde honden speuren vrij nauwkeurig de geur op. Straffen voor het meenemen van fruit variëren van NZ$100,- tot NZ$400,-. Voor het invoeren van illegale producten die de land- en bosbouw of gezondheid van Nieuw-Zeeland en haar inwoners bedreigen, kun je een boete tot NZ$100.000,- krijgen.

 

gezondheid nieuw zeelandGezondheid

Nieuw-Zeeland is een hygiënisch westers land met een uitstekende gezondheidszorg. Toch loop je, net als in de rest van de wereld, het risico om ziek te worden tijdens je reis. Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen.

Klik hier voor meer informatie over gezondheid tijdens je reis.

Ga hier terug naar de algemene informatie pagina.